Definición de guerra fría – Qué es, Significado y Concepto

Guerra Freda La idea de guerra generalment associat amb a enfrontament armat entre dos o més països. Tanmateix, el concepte també es pot utilitzar per referir-se una lluita o lluita sense violència física o explícita.

Es diu guerra Freda al discòrdia entre dos o més estats que, sense recórrer a les armes, ho intenta infligir danys mitjançant l’espionatge, la pressió econòmica o la propaganda política. En una guerra freda, cada bàndol va recórrer a diverses estratègies per soscavar la poder de l’altre.

El idea generalment associada específicament a la lluita que duen a terme els membres de la bloc capitalista (dirigit per Estats Units) i els membres de la bloc comunista (amb el Unió de repúbliques socialistes soviètiques com a líder) després del Segona Guerra Mundial. La Guerra Freda, en aquest sentit, va començar a [1945[1945[1945[1945 i es va estendre fins a URSS desmembrat.

A diferència del que va passar al Segona Guerra Mundialen aquest període cap dels Pobles va prendre acció directa contra un altre (és a dir, no hi va haver bombardejos ni ofensives militars). Per això parlem de la Guerra Freda.

Durant gairebé mig segle, Estats Units i la URSS han intentat demostrar el seu poder a través de la indústria, la ciència i esports, entre altres àmbits. Mentre Estats Units va encoratjar els cops d’estat a Amèrica Llatina per estendre la seva hegemonia política i econòmica, URSS ha donat suport a revolucions i governs comunistes a diferents parts del món.

Després de la caiguda del Mur de Berlín i la dissolució de la URSSles tensions de la guerra freda es van diluir, amb Estats Units i el bloc capitalista com els grans guanyadors de conflicte.

Encara que la guerra s’havia acabat i ni la Unió Soviètica ni els Estats Units pretenien iniciar una altra guerra, hi havia diversos motius que encara els van sorprendre. I no estem parlant només de la seva poder adquisitiusinó de la influència que tots dos volien tenir a la resta de països.

Guerra FredaUn dels motius de la Guerra Freda entre aquestes dues nacions va ser la set de comprovar. No oblidem que l’anomenat va ser executat per tal de reconstruir el continent europeu Pla Marshall, que es basava en fer grans donacions i concedir línies de crèdit als seus països. El creixement d’Europa es va oposar a la necessitat que altres països ho controlessin tot.

D’altra banda, la Unió Soviètica pretenia promoure la comunisme, una doctrina social, política i econòmica fonamentada en una organització de la societat que elimina l’existència de la propietat privada i la divisió en classes, posant els mitjans de producció i distribució dels béns en mans de l’estat, per garantir la igualtat d’atenció a les necessitats. Els Estats Units no tenien cap intenció d’adoptar o donar suport al comunisme, i aquest va ser un altre motiu de la Guerra Freda.

La Unió Soviètica també temia que els Estats Units en llançarien un atac espontàniament, ja que havia comprat armes atòmiques sense cap motiu aparent. Això els va fer sospitar que havien establert bases a Europa occidental. En definitiva, els motius de l’enfrontament s’acostaven més a la manca d’informació i comunicació que a fets concrets.

En el llenguatge quotidià també es pot utilitzar aquest concepte per referir-se a una situació que no té res a veure amb les relacions entre diferents països, sinó entre dues o més persones que decideixen ignorar-se completament. En aquest context, parlem de “fer una guerra freda a algú” per indicar una actitud centrada a ignorar la pròpia presènciaNo facis cas a les paraules, que poden ser extremadament molestes i frustrants.

Deja un comentario