Definición de fisión – Qué es, Significado y Concepto

Fissió El terme fissióque prové de la paraula llatina fissió, té diversos usos. El primer significat citat per la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) al seu diccionari al·ludeix a a trencarun secessió o un divisió.

En el camp de biologias’anomena fissió divisió d’una cèl·lula que es produeix quan, després d’un estrangulament, se separen diversos fragments del protoplasma (la substància que conté el nucli cel·lular i el citoplasma).

Es diu fissió binària a un mètode de reproducció asexual que comparteixen alguns llevats, algues, bacteris i altres organismes. En aquest procés, l’àcid desoxiribonucleic (ADN) es duplica. Aleshores es produeix la citonesi, que implica la separació del citoplasma. D’aquesta manera, mitjançant la fissió binària, sorgeixen dues cèl·lules filles.

En el camp de físicael fissió nuclear és es produeix quan el nucli d’un àtom es trenca a causa d’un bombardeig de neutrons. Aquest fenomen genera a gran alliberament d’energia.

La fissió implica dividir el nucli en dos o fins i tot nuclis més petits, així com subproductes com fotons, neutrons lliures i més. Perquè és un procés exotèrmic, l’alliberament de poder com a energia cinètica i en mode de radiació gamma.

És important tenir en compte que la fissió nuclear pot causar-ne un reacció en cadena ja que els neutrons alliberats com a subproductes poden afectar altres nuclis i provocar nous deliris.

No hem de confondre aquest concepte amb el de fusió nuclear, el procés que porta a la unió de diversos nuclis atòmics amb càrregues semblants, per formar-ne un de més pesat. Al mateix temps que es produeix aquest fenomen, s’absorbeix o allibera un gran volum d’energia, gràcies al qual la matèria entra en estat. plasma (que sembla un gas però amb algunes partícules ionitzades desequilibrades).

La fissió nuclear és la base bombes nuclears o bombes atòmiques, el poder destructiu dels quals ve donat per l’energia que allibera la reacció en cadena que generen. Aquests bombes són armes de destrucció massiva: l’únic país que va utilitzar aquesta arma contra la població civil va ser Estats Units a [1945[1945[1945[1945quan va atacar les ciutats japoneses de Hiroshima jo Nagasaki i va causar centenars de milers de morts.

FissióTot va començar l’any 1938, quan Fritz Strassmann jo Otto Hahndos químics i investigadors d’origen alemany van descobrir la fissió nuclear aprofitant els resultats del treball de Hahn amb la física austríaca Lise Meitner. Cal tenir en compte que aquest descobriment li va valdre a Hahn el Premi Nobel de Química l’any 1944, ja que és una part important de la física i química nuclear.

Tot i que podríem dir que la fissió es produeix quan la matèria radioactiva es desintegra i que normalment comença amb la major facilitat possible, per inducció mitjançant l’absorció d’un neutró lliure, també és possible llançar altres components fissils al nucli per induir-ho. fenomen. Les coses que es poden utilitzar en el bombardeig inclouen fotons, nuclis i protons d’alta energia.

Encara que no és estrany que això succeeixi, la fissió nuclear d’un nucli fissil es pot produir de manera espontània, sense neutró. Un altre fet interessant és que el pes de l’element és directament proporcional a la facilitat d’inducció.

Per a cada element que pesa més que el ferro, la fissió genera energia, mentre que per al més lleuger cal aportar energia. En un reacció de fusió nuclear és tot el contrari.

¿Que te ha parecido?

Deja un comentario