Definición de albornoz – Qué es, Significado y Concepto

La paraula grega cridar va arribar a l’àrab clàssic com burnusque al seu torn va portar a l’àrab hispà barnús o burnus. En aquest terme és l’antecedent etimològic més proper de barnúsel nostre concepte llenguatge que pot referir-se a diversos productes relacionats amb la confecció i el sector tèxtil.

El primer significat de la noció que esmenta el Reial Acadèmia Espanyola (RAE) al seu diccionari al·ludeix a a barnús de tovallola de tela. El barnús, en aquest sentit, és una peça oberta al davant que s’utilitza a l’hora de sortir de la dutxa.

Sortida del bany

S’anomena barnús amb barnús o vestit de bany.

Ús del barnús

Quan una persona surt de la dutxa, llavors, es pot col·locar el barnús per cobrir la seva cos. D’aquesta manera, abans de vestir-se, es pot mantenir abrigada i evitar la nuesa.

El barnús no només s’utilitza a casa. En determinats contextos que requereixen estar nu o tenir poca roba (com ara a sauna o un piscina), el barnús es pot treure per motius de modèstia.

La definició de la RAE indica que el barnús està fet de tela de tovallola. No obstant això, és possible trobar bates d’altres materials. Se sol triar per fibres que poden absorbir aigua i suor, encara que sigui per motius estètics o estil encara hi ha més alternatives.

Tovallola

Un barnús sol estar fet de tela de tovallola.

Un tipus de capa

Un altre significat de barnús està relacionat amb una peça semblant a una cobertaa cap oa Caputxacaracteritzat per tenir Caputxa (és a dir, amb un tocat que es pot deixar recolzat a l’espasa quan no s’utilitza). Aquest barnús el fan servir normalment berbers (habitants del nord d’Àfrica, regió que inclou Pobles com Tunísia, el Marroc, Egipte jo Algèriaentre altres),

Originalment, el barnús era un coberta llana que els pastors utilitzaven a la nit per protegir-se del fred. Aquesta peça, a més de la caputxa, tenia mànigues i es podia tancar.

Amb el temps, es va començar a anomenar barnús en capes fet d’altres materials. Avui un barnús d’aquesta classe es pot fer de diferents materials i ser utilitzat tant per homes com per dones.

Barnús com tela

També s’anomena barnús tela que ocorre amb som forts i torts. Cal recordar que un teixit és un teixit que està fet amb múltiples fils que s’entrecreuen regularment i alternativament.

En el cas del barnús, com ja hem indicat, està fet amb estam (els fils més llargs del velló de llana). Aquest teixit se sol llaurar sense passar prèviament per un procés tintura.

Un cognom comú

Barnúsfinalment, és un cognom Comú a Espanya i a les nacions d’Amèrica Llatina. De fet, diversos personatges i personalitats històriques el comparteixen.

José Carrillo de Barnús (16711747), per exemple, va ser un militar espanyol que es va convertir virrei de Sicília. Portava el títols De comte de Montemar i de Duc de Montemar amb grandesa d’Espanya.

José Fabian Barnús (1970), per la seva banda, és un exfutbolista que va jugar a la selecció argentina. Va començar la seva carrera professional al club Taller a Còrdova i després va passar Sant Llorenç, River Plate, Racing Club I Independententre altres equipament.

També en podem dir xilè Francisco Barnús (1977), director i actor de teatre qui va fundar l’empresa Escorxador Teatre Palma i l’editorial Frontera sud.

Deja un comentario