Bomba atómica – Qué es, definición y concepto

Definició de

El primer que cal fer abans d’entendre bé el significat del terme bomba atòmica és conèixer l’origen etimològic de les dues paraules que li donen forma:

-Bomba és un terme que ve del llatí. En particular, deriva de «bombus», que es pot traduir com «soroll fort».

-Atòmic és una paraula que ve del grec. Significa “relacionat amb una cosa molt petita que no es pot dividir” i és el resultat d’afegir el prefix “a-“, que significa “sense”; la paraula “he agafat”, que és sinònim de “tallar”; i el sufix «-ico», que es pot traduir com «relatiu a».

El terme bomba té diversos significats: en aquest cas ens interessa el seu significat de element explosiu que té un mecanisme que permet definir quan es produirà l’explosió.

bomba atòmica atòmicen canvi és un adjectiu que qualifica allò que està relacionat àtoms: partícules formades per un nucli que està envoltat d’electrons i que no es poden dividir per processos químics.

Aquestes definicions ens permeten entendre quin és el concepte de bomba atòmica. És una bomba particular que de sobte allibera una quantitat enorme poder des del fissió d’àtoms de plutoni o urani o de fusió d’isòtops d’hidrogen.

L’energia d’aquestes bombes prové reaccions nuclears. Sobre aquests processosen què es transformen i es combinen nuclis atòmics i partícules subatòmiques, es pot alliberar molta energia.

Una bomba atòmica és a arma de destrucció massiva. l’únic nació qui va utilitzar aquestes bombes en una guerra i contra la població civil va ser Estats Units A [1945[1945[1945[1945quan va atacar dues ciutats de Japó: Hiroshima jo Nagasaki. Es calcula que, amb l’atac dut a terme amb aquestes dues bombes atòmiques, l’exèrcit nord-americà va provocar 246.000 morts en aquell moment i en les setmanes següents.

El funcionament d’una bomba atòmica consisteix en bombardeig de neutrons contra un nucli pesat fissil o fissil, que pot ser el plutoni-239 o el urani-235. L’impacte dels neutrons contra el nucli genera una reacció nuclear en cadena.

Així mateix, no s’ha de passar per alt que històricament hi va haver el que es va conèixer com el Projecte Manhattan. En concret, va ser un projecte científic que durant la Segona Guerra Mundial els Estats Units van dur a terme juntament amb el Canadà i el Regne Unit.

L’objectiu d’aquesta iniciativa no era altre que poder desenvolupar una bomba atòmica davant l’Alemanya nazi. En nombrosos centres de recerca, com el Districte d’Enginyeria de Manhattan, es van fer les mateixes proves liderades per personalitats importants com el general Leslie Richard Groves o el físic Julius Robert Oppenheimer. Això sense oblidar altres figures que hi van participar d’una manera o altra com Ernest Lawrence i Niels Böhr.

La primera prova atòmica realitzada es va anomenar Trinity i es va dur a terme al desert d’Alamogordo (Nou Mèxic).

Deja un comentario